Ankara Kombi Bakım ve Onarım Merkezi
info@erbozteknik.com

Bosch Kombi Hata Kodları

Bosch Kombi Arıza ve Hata Kodları

A7: Sıcak kullanım suyu sensörü (DHW-NTC) arızalı.

A8: BUS iletişiminde kesinti.

b1: Kod anahtarı algılanmıyor.

b2 veya b3: Dâhili hata.

C6: Fan çalışmıyor.

CC: Dış hava sensörü algılanmıyor.

d3: 8 ve 9 köprüsü eksik veya harici sıcaklık limit örü devreye girmiş.

d5: Harici (extern) sıcaklık sensörü arızalı (Denge kabı).

E2: Gidiş suyu sıcaklık sensörü arızalı.

E9: Isı bloğundaki emniyet termostatı (STB), atık gaz emniyet sensörü veya düşük basınç emniyet şalteri devreye girmiş.

EA: Alev algılanmıyor.

F0: Dahili hata.

F1: Dahili hata.

F7: Cihaz kapandığı halde alev algılanmaya devam ediyor.

FA: Gaz kesildiği halde alev algılanmaya devam ediyor.

Fd: Yanlışlıkla ve de uzun süreli olarak reset butonuna basılmış

Bosch Kombi Kullanıcılarının Bazı Durumlarda Karşılaştığı Arıza Kodları

Kış mevsiminin gelmesiyle uzun bir aradan sonra yeniden çalışmaya başlayan kombi ve tesisatınızda bir takım arızalar meydana gelebilir. Kombinizin ilk çalışma esnasında yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu kontrollerin yapılmamasından kaynaklı arızalar oluşabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız servis çağırmadan önce arızanın neden kaynaklandığını tespit edebilirsiniz. Aşağıda bunlar detaylıca bilginize sunulmuştur.

1-Kombinizde herhangi bir arıza meydana geldiğinde öncelikle kombinizin üzerindeki bar basıncının 1 ile 2 bar arasında olduğunu kontrol etmelisiniz. Eğer kombinizin basıncı düşük ise cihazınızın altında bulunan su takviye vanası ile su aldırmanız gerekir. Suyu aldırdıktan sonra vanayı kapattığınızdan emin olunuz. Eğer vananın kapandığından emin olmazsanız, kombiniz su almaya devam edecektir. Daha sonra bar basıncı 3 ‘ü geçecek ve emniyet ventilinden aşağı su akıtıcaktır. Bu durumda panik yapmamalısınız su takviye vanasını kapatmaya çalışınız. Eğer halen kapanmıyor akmaya devam ediyorsa kombinizin altındaki tesisat vanalarını kapatmayı deneyin.

2- Daha sonrasında ocağınızda gaz olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer gaz var ise kombinize gelen sarı renkli gaz vanasını kontrol etmeniz gerekir. (Sarı vana doğalgaz borusuna dik duruyorsa kapalı, boruyla aynı hizada duruyorsa açıktır.)  Eğer 4’lü ocağınızda gaz yoksa gaz alarm cihazınız dışarıdaki gaz kesme vanasını (selenoid vana’yı) otomatik olarak kapalı olabilir. Doğalgaz sayacınızın üstündeki selenoid vananın siyah pimini yukarı doğru çekiniz ve tekrar açınız.

3-Kombinin alt kısmında yer alan prinç veya plastik tesisat vanalarının açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Vana kolunun tesisat borusu ile aynı yönde ise açık olduğunu anlarız. 13, 16 ve 17 nolu vanalar kapalı konumdadır.

4- Çalışmayan petekleriniz var ise petek vanalarının açık olduğundan ve içinde hava olmamasından emin olmalısınız. Hava olup olmadığını peteğinizin yan kısımlarındaki ventillerden hava alma anahtarı ile kontrol etmelisiniz. Hava alma işlemi bittikten sonra su gelmeye başlar. Ardından hava alma anahtarı ile kapatmalıyız. Peteklerden hava aldıkça kombi üzerindeki bar basıncınız düşecektir. Kombinizin alt kısmında yer alan su tahliye musluğunu açarak basıncı tekrar 1,5 bar seviyesine getirmelisiniz.

5- Kombinizde tuş kilidi mevcut ise kapalı olup olmadığından emin olmalısınız.

6- Oda termostatı mevcut ise kombinizin çalışıp ya da çalışmadığını kontrol etmeniz için öncelikle termostatınızı 25-26 derece yüksekliğe ayarlamanız gerekmektedir.

7- Petek sıcaklığını öncelikle 55 dereceye ayarlayınız. Kombinizin ekranında bulunan petek simgesi üzerinde çarpı işareti mevcut ise mode tuşuna basılı tutarak kaldırabilir. Ve kombinizi kış konumuna getirmelisiniz.

8- Kombinizdeki bazı arızalar voltaj dalgalanmasından kaynaklanabilir. Birkaç defa reset tuşuna basarak kombinizin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Tüketici reset tuşuna 5 saniye basılı tuttuğunda kombiniz yeniden başlayacaktır.

Kombiniz yapmış olduğunuz işlemlerin ardından hala sorun devam ediyor ise cihazınızın ekranında arıza kaynağı ile ilgili mutlaka kod beliriyordur. Kombinizin ekranında yanıp sönen bir kod beliriyor ise aşağıdaki listeden kontrol ediniz. Aşağıda belirtmiş olduğumuz listeden nasıl bir yol izleyeceğinizi gösterir.

BOSCH 2 ADET YATIK T UYARISI: Bu kod, kombinizde bir sorunun olmadığını gösterir. Kombiniz ilk kez çalıştırdığınızda ya da kış konumuna getirdiğinizde yoğuşma sifon fonksiyonu devreye girer. Kombinizi bu vaziyette bırakın. İkaz uyarısı kısa süre sonra kapanacaktır.

BOSCH LO UYARISI: Bu kod Kombinizin çocuk kilidinin açık ( Lock )olduğunu gösterir. Kilit simgesine basılı tutarak tuş kilidini kapatabilirsiniz.

BOSCH A7 ARIZA KODU: Bu kod, Kombinizin sensörü (NTC) arızasından kaynaklanan sorundur. Kullanım suyu sıcaklık sensörünü ve bağlantı kablosunu kontrol etmelisiniz. Kombinizin sorunu devam ederse tüketici yetkili servis den destek almalıdır.

BOSCH B1 ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin kod anahtarı cihaz tarafından algılanmadığında oluşan arızadır. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı servis ile iletişime geçmelidir.

BOSCH A8 ARIZA KODU: Bu kod, Kombinizin BUS iletişimindeki sorunun ortaya çıkmasıyla oluşan arızadır. Bağlantı kablosunu ve termostatı kontrol etmelisiniz. Halen sorun devam ediyor ise tüketici servis den destek almalıdır.

BOSCH B2 VEYA B3 ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin elektronik kartından kaynaklanan arızadır. Tamiri veya değişimi gerekebilir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı servis ile iletişime geçmelidir.

BOSCH CC ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin dış hava sensörünün görevini yapmamasından kaynaklanan arızadır. Dış hava termostatını ve bağlantı kablosunu kontrol etmelisiniz. Sorun devam ediyor ise servis den destek almalısınız.

BOSCH C6 ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin fan motorunda oluşan arızadır. Ya da elektrikteki düşük voltajdan da kaynaklabilir. Tamir edilmesi veya değişimi gerekebilir. Tüketici yetkili servis ile iletişime geçmelidir.

BOSCH D3 ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin  8 ve 9 köprüsü eksik veya harici sıcaklık limitörü devreye girmiş olduğunu gösterir. Soket yerine oturmamış, köprü eksik, yerden ısıtma sıcaklık sınırlayıcısı devreye girmiş demektir. Tüketicinin servis den destek alması gerekmektedir.

BOSCH E2 ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin gidiş suyu sıcaklık sensörünün problemli olduğunu gösterir. Tüketicinin yetkili servis den yardım almalıdır.

BOSCH D5 ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin harici (extern) sıcaklık sensörünün arızalı (Denge kabı) olduğunu gösterir. Harici sıcaklık sensörünüzü ve kablolarınızı kontrol etmelisiniz. Sorun devam ediyor ise yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

BOSCH E9 ARIZA KODU: Bu kod, Kombinizin ısı bloğundaki emniyet termostatı (STB), atık gaz emniyet sensörü veya düşük basınç emniyet şalteri devreye girmiş olduğunu gösterir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı servis den destek almalıdır.

BOSCH EA ARIZA KODU: Bu kod, kombinizin gaz girişinin yeterli olmaması veya gaz girişi olmaması durumunda ortaya çıkan arızadır. Gaz giriş basıncını, şebeke bağlantısını, ateşleme elektrodu ve kablosunu, iyonizasyon elektrodu ve kablosunu, atık gaz borusunu ve CO2 kontrol etmelisiniz. Tüketici yetkili servis den destek almalıdır.

BOSCH F7 ARIZA KODU: Bu kod, kombiniz kapalı olduğu halde alev algılanmaya devam ettiğini gösteren arızadır. Tüketici yetkili servis ile iletişime geçmesi lazım.

BOSCH F1 ARIZA KODU: Bu kod, Kombinizin elektronik kartında oluşan arıza demektir. Değişimi veya tamiri gerekebilir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı yetkili servis den destek almalıdır.

BOSCH F0 ARIZA KODU: Bu kod, Kombinizin anakartın da oluşan arızayı gösterir. Tüketici reset tuşuna 5 saniye basılı tutunuz. Sorun devam ederse servis ile irtibat kurmalıdır.

Bizi Arayın
WhatsApp chat